Irún

(EN CASTELLANO MÁS ABAJO)

Irún continua el seu viatge amb el tercer disc, 'Kamins'.

La cantautora empordanesa torna, una dècada després de 'Viatger', amb 10 cançons que van del pop al blues-rock i la rumba. Després de dos discos titulats Vagabund (2003) i Viatger (2007), la cantautora alt-empordanesa Irun continua el seu llarg viatge musical amb un tercer disc titulat Kamins, que Flor y Nata Records publicarà al febrer. Com a avançament d'aquest nou treball, divendres que ve sortiran a la llum dos primers singlessingles a través de les plataformes digitals, Silenci i Pupil·les de mercuri, en representació d'aquest disc bilingüe, amb sis temes
en català i quatre en castellà.
Kamins -escrit amb k, per "la cosa punk que em queda", diu Irun- ha estat un disc de gestació molt lenta: les primeres maquetes es van gravar entre 2007 i 2008 en l'estudi Discos Artesanals de Joan Ferrer, a Vila-sacra. Posteriorment, les cançons es van treballar d'una manera intermitent, entre el 2009 i el 2017, els estudis Cat Fly, de Barcelona, amb Josep Giménez i EBU com a productors. A més, Giménez ha encarregat dels arranjaments i les programacions i toca el baix i la guitarra en aquest disc en el qual també han participat com a músics Higini Fernández Arba (guitarra acústica), Roger Ripoll March (saxo), Tomás Fletxa Morales (teclats) , Joel Llaquet (guitarra) i Josema Urós (guitarra, cors i arranjaments), que a més ha fet el disseny gràfic del disc. Irún, que també toca la guitarra, té com coristes seva filla, Aitana Chanca -que segueix els seus passos en el món de la música-, i Ainhoa Bagué a la cançó Petjades. Totes les cançons de Kamins són inèdites, discogràficament parlant, excepte Nit de foc, que Irun ja va gravar per al disc solidari. Després de les cendres (2013), una iniciativa de diversos artistes empordanesos a benefici dels afectats pels grans incendis que van tenir lloc l'estiu de 2012 a l'Alt Empordà. El nou disc d'Irun obre amb Silenci, descrita simplement com "una cançó d'amor", i es tanca amb Tot està per fer, "un tema de caràcter més social, sobre tot allò que Occident hauria de valorar d'Orient i no ho fa". Entre una i altra hi ha altres cançons tan diferents com Pupilas de mercurio - "Un tema, que va néixer fa molts anys com un poema, sobre com és la vida al carrer quan estàs completament deteriorat" - o la "molt pop" Avatares. Estilísticament, aquest és un disc molt divers, que va del blues-rock contundent de La calle a rumbes tan atípiques com Morir de pie i Baixada a port. "Al llarg d'aquests anys he notat una gran evolució tècnica en el món de la música, però al mateix temps cada vegada és més difícil trobar concerts i per això sempre he hagut de treballar en altres tasques, sense deixar de tocar i fent menys sis o set actuacions a l'any", remarca Irun.

(Text cedit per cortesia de Xavier Castillón aparegut a El Punt Avui)

(EN CASTELLANO)

IRÚN lanza su tercer disco "Kamins"


La cantautora ampurdanesa vuelve, una década después de 'Viatger', con 10 canciones que van del pop al blues-rock y la rumba.
Después de dos discos titulados Vagabund (2003) y Viatger (2007), la cantautora altoampurdanesa Irún continúa su largo viaje musical con un tercer disco titulado Kamins, que Flor y Nata Records publicará en febrero. Como adelanto de este nuevo trabajo, el próximo viernes saldrán a la luz dos primeros singles a través de las plataformas digitales, Silenci y Pupilas de mercurio, en representación de este disco bilingüe, con seis temas en catalán y cuatro en castellano.
Kamins -escrito con k, por "la cosa punk que me queda", dice Irún- ha sido un disco de gestación muy lenta: las primeras maquetas se grabaron entre 2007 y 2008 en el estudio Discos Artesanales de Joan Ferrer, a Vilasacra. Posteriormente, las canciones se trabajaron de una manera intermitente, entre el 2009 y el 2017, los estudios Cat Fly, de Barcelona, con Josep Giménez y EBU como productores. Además, Giménez ha encargado de los arreglos y las programaciones y toca el bajo y la guitarra en este disco en el que también han participado como músicos Higini Fernández Arba (guitarra acústica), Roger Ripoll March (saxo), Tomás Flecha Morales (teclados), Joel Llaquet (guitarra) y Josema Urós (guitarra, coros y arreglos), que además ha hecho el diseño gráfico del disco. Irún, que también toca la guitarra, tiene como coristas su hija, Aitana Chanca -que sigue sus pasos en el mundo de la música-, y Ainhoa Bagué a la canción Huellas.
Todas las canciones de Kamins son inéditas, discográficamente hablando, excepto Nit de foc, que Irún ya grabó para el disco solidario. Después de las cenizas (2013), una iniciativa de varios artistas ampurdaneses a beneficio de los afectados por los grandes incendios que tuvieron lugar el verano de 2012 en el Alt Empordà. El nuevo disco de Irún abre con Silencio, descrita simplemente como "una canción de amor", y se cierra con Todo está por hacer, "un tema de carácter más social, sobre todo aquello que Occidente debería valorar de Oriente y no lo hace". Entre una y otra hay otras canciones tan diferentes como Pupilas de mercurio - "Un tema, que nació hace muchos años como un poema, sobre cómo es la vida en la calle cuando estás completamente deteriorado" - o la "muy pop" Avatares. Estilísticamente, este es un disco muy diverso, que va del blues-rock contundente de La calle a rumbas tan atípicas como Morir de pie y Baixada al port. "A lo largo de estos años he notado una gran evolución técnica en el mundo de la música, pero al mismo tiempo cada vez es más difícil encontrar conciertos y por eso siempre he tenido que trabajar en otras tareas, sin dejar de tocar y haciendo menos seis o siete bolos al año ", remarca Irún.
(texto cedido por cortesía de Xavier Castillón aparecido en El Punt Avui)

Facebook
Spotify  -  YouTube  -  Apple Music

 


Flor y Nata Records